EL FORN DE SANT JOSEP





El forn de Sant Josep és un  d’aquells forns de tota la vida que  ha passat de generació en generació per les dones de la família.

Van començar a contar-me la història del forn em va ensenyar el document d’alta de quant va obrir el forn, l’any 1928 a nom de José Guerola (l’auelo). A partir d’ell va contar els inicis de l’activitat, la fabricació dels forns, com havia canviat d’aspecte la pastisseria... i poc a poc va recordar com ella ajudava a preparar pastissos amb la seua mare, com feien artesanalment els dolços per a cada festa, i com participaven amb les activitats del barri. D’esta forma va ser ella la que va heretar l’ofici de la família, i li ho va transmetre a la seva filla, que actualment porta el negoci amb l’ajuda de dos treballadores. Encara hui en dia pots trobar-les els dissabtes pel matí a les quatre dones juntes posant fornades, venent i parlant amb els veïns del barri: alguns que estan de pas, altres son joves que han vingut fa poc a vindre al barri i altres son els de tota la vida.


Intervenció 

Esta història la podem conèixer amb una peça que imita el document d’alta que tenen penjat al forn. Però en este cas el document no es pot llegui, i en el seu lloc hi ha un botó per escoltar l’entrevista amb esta història contada per elles mateixa.



Sobre la convocatòria

Aquest projecte està dins de l’activitat Poble Nou Endins, una activitat per revitalitzar aquest barri històric de la ciutat d’Ontinyent ( valència) on combinava diferents arts – plàstiques, teatrals, dansa...-  en l’interior dels comerços del poble, organitzat pel Cassal Jaume I Acció Cultural de la Vall d’Albaida.  

http://poblenouendins.blogspot.com.es/